Poročilo predsednika o Rotarijskem letu 2015 – 2016

Poročilo predsednika o Rotarijskem letu 2015 – 2016
6. 6. 2016 Rotary klub Celje

POROČILO PREDSEDNIKA ZA ROTARIJSKO LETO 2015 – 2016

Spoštovani člani Rotary kluba Celje!

V nadaljevanju podajam kronološki zapis naših druženj, hotenj in aktivnosti, ki sem jih poskusil koordinirati.

Julij

Sprejeli smo dopolnjen plan za 2015/2016, posamezne zadolžitve so predstavili vsi člani UO. Začnemo z mladinsko dejavnostjo, IAC je le naš; v nekaj mesecih pa skupno s prijateljskim klubom zaključimo, da sta po en IAC in RAC v Celju dovolj. Ediju za trud v maju pripada posebno priznanje in zlata značka, kot je določil guverner Končnik. Predajo oziroma prevzem na distriktnem srečanju sta izvedla kasneje. Določili smo potnike za septembrski obisk Biedenkopfa (Kartoffelbraten), kot donatorji smo obiskali OŠ Lava. Ogledali smo si novo čolnarno na Špici, kjer so nas prijazno  sprejeli predsednik kluba in arhitekta, ki sta projektirala izzivalni objekt kot donacijo Kajak-kanu klubu. Poskrbeli so za našo pogostitev. Objavimo projekt »obeležje«, nadaljuje se prenova spletne strani. Gostili smo guvernerja, vsem nam je bilo vroče. Hrana pa je bila odlična. 2 člana vztrajno manjkata. Pujs se lahko sprehaja le od predsednika do omare in nazaj (kadar se nahaja ob predsedniku pa lahko tudi »kasira«).  Skušamo vzpostaviti zanimanje za novembrski ples. Začenjajo se dopusti, srečanja potekajo redno in nemoteno. Obiskali smo brezdomce.

Avgust

Dogovorimo izvedbo donacije za Ankaran (Debeli rtič), z dopustovanj dobivamo pozdrave in se seznanjamo z zanimivostmi, ki nam jih sporočajo člani. Najavi se predavanje ŠKP v septembru, ki ga organizira Franci. Začnejo se priprave na ples, ogledamo si Mladinski center Celje, kjer so nam predstavili svojo dejavnost. Dogovorimo se za obisk prijateljev iz Biedenkopfa. Peljali se bomo s kombijem, tovorili bomo vse potrebno. Sod laškega in še kaj je zraven. Določili smo komisijo za podelitev štipendij.

September

Obiskali smo naše prijatelje iz Biedenkopfa, po treh letih enaka ekipa iz našega kluba (Nataša, Aleš, Srečko (+3×1/2) + Franjo). Med zanimivim in prijetnim druženjem smo jim lahko predstavili projekt mobilnega ultrazvoka. Stopnja medsebojnega razumevanja je naraščala sorazmerno s količino popitega piva (našega so kar hvalili). Zaključna pojasnila so potekala že v mraku, občutek je bil dober. Stephan je nedvomna avtoriteta in poskrbel je za vso koordinacijo. Praznovali smo rojstne dni kot obnovitev že malo opuščene navade. Izmenjali smo si darila (midva z Jadranko sva imela kar srečo), ostala polovica članov pa žal ni dobila nič, že vedo zakaj, le kot predsednik sem tudi njim podaril Frančeve češpve. Podali smo prijavo na naš distrikt za sredstva DDF za pomoč pri nabavi mobilnega uz in konec meseca so nam odobrili 3.500 €.

Komisija je izmed 5 prijav izbrala 3, na osnovi katerih je UO potrdil podelitev štipendij. Dogovorimo se, da bi povabili v naše vrste novega člana. Aleksa nas je seznanila z aktivnostmi za pripravo in izvedbo 19. dobrodelnega plesa. IAC pripravi modno Interactijado in nekateri prisostvujejo dogodku. Ogledali smo si očesno kliniko, ki deluje v podjetju Vidim d.o.o., predstavili so nam svoja znanja in različne metode, s katerimi odpravljajo težave z vidom. Preizkusil sem operacijski stol, bil je udoben, vem pa, da bi se precej drugače počutil, če bi šlo zares. Gostili smo akademskega slikarja Rudija Španzla, ki nam je predstavil svojo orientacijo v slikarstvu in navdihe. Udeležili smo se predavanja ŠKP: Energija in okolje (predavatelja Kajfež Bogatajeva in Novak). Nadaljujemo tudi s projektom »obeležje« in posodabljanjem spletne strani.

Oktober

Obišče nas Kristina, ki je ob naši podpori na predlog kluba Sožitje, s svojo mamo bivala z sovrstniki na Debelem rtiču. Ob predstavitvi smo si ogledali tudi slikovni material. Spletna stran začne delovati. Nadaljujemo z botrstvom na III. OŠ. Opustili smo organizacijo dneva odprtih vrat o čemer smo obvestili pobudnike na distriktu. Gostili smo Gezo Ernišo. Ponovno smo se seznanili z protestantizmom, evangeličani in njihovimi prepričanji, načinom življenja itd.

V kandidacijski postopek sprejmemo Luka. Priprave na ples so že v polnem teku. Obiščem kostanjev piknik RAC, kjer srečam še nekaj prijateljev, isti dan v večernih urah pa se udeležim tudi praznovanja 20. obletnice RC Ptuj. Na zadnjih dveh srečanjih v tem mesecu me nadomešča Jože, priprave za ples tečejo, obiskala nas je Jolanda Železnik in nam predstavila svojo knjigo Pozdrav iz Liboj. Konec meseca nas prijatelji iz Biedenkopfa presenetijo s prijavo projekta za nabavo mobilnega uz v Rotary Fundation. Projekt »obeležje« se nadaljuje. Aleš in Kaja se udeležita izobraževanja za fundacije in projekte za skupnost.

November

V štirinajstih dneh pristojni predstavniki klubov in obeh distriktov prek spletne strani avtorizirajo projekt nabave mobilnega ultrazvoka, ki ga potem Aleš »spakira« za obravnavo na organih Rotary Fundation. Po posvetu s poverjenikom za fundacije na ravni distrikta začnemo z zbiranjem sredstev, pri čemer je Kaja pripravila ustrezno pogodbo za donatorje.

Srečanja so v glavnem posvečena organizaciji plesa. Izvedemo ples na dokaj visoki kvalitetni ravni skupaj z nastopajočimi, ki pa se ga mnogo članov zaradi različnih razlogov ne udeleži. Boljši občutek zagotovijo drugi udeleženci, prijatelji in prijateljice iz drugih klubov. Določimo in predamo donacijo Sončku ter štipendistom. Finančni, še vedno pozitivni efekt primerjalno pada. Še enkrat zahvala vsem, za vso kooperativnost. Prav je, da se članstvo zamisli in razmisli. Luka začne obiskovati naša srečanja. Primož se je udeležil okrogle mize za nove generacije in pozval na prijave za mladinske tabore. Nekateri člani obiščemo koncerta v organizacijah RC Žalec in RC Celje-Barbara Celjska. 2 člana še vedno ne obiskujeta srečanj. Naj bo to še en poziv botru Franciju, glede na možnosti bom opravil neposredni razgovor, potem pa podal ustrezen predlog na UO v naslednjih mesecih. Še vedno so možne različne variante, ki so bile nakazane v dosedanjih razgovorih na srečanjih kluba.

Pripravljamo se na skupščino in preverjamo predloge sklepov. Dogovorimo se, da v naslednjih tednih preverimo in dogovorimo vse zadeve v povezavi z obeležjem, preden predstavimo projekt ostalim klubom iz Celja.

December

Izvedli smo skupščino, v Stranicah sta Aleksa in Peter sodelovala na prireditvi Sončka. Obiskali smo družbo Termotehnika (Kronoterm) v Šentrupertu (nov poslovno-proizvodni objekt, moderno zasnovan, proizvodni program pa ekološko podprt z uporabo naravnih virov energije, na osnovi znanja in izkušenj ustanovitelja). Sodelovali smo pri dobrodelni košarici RAC Celje in obiskali dobrodelni koncert RC Velenje, obiskali so nas člani IAC, prek prodaje novoletnih voščilnic so zbirali sredstva za svoje aktivnosti. Tradicionalno smo se dobili pri sv. Jožefu. Nagovor župnika in glasbeni uvod kitaristov so nas zapeljali v praznični čas. Jedilnika nismo spreminjali, ampak le uživali. Pridružili so se nam tudi mladi iz IAC in RAC. Zbrali smo kar nekaj denarnih sredstev, Duško je izvedel nepozabno dražbo, zabavali smo se, operirali smo pujsa, vse zbrano in poklonjeno donirali ter še nekaj dodali.

Januar

Na prvem druženju v novem letu smo sprejeli novega člana – Luka. Obiskali smo obiskali žganjekuho (sadjevec, viljamovka, slivovka) Ljuba Žnidarja pri Polzeli. Zatem pa je sledil obisk NUK v Ljubljani, kjer nam je ravnateljica Martina Rozman Salobir podala zanimiva dejstva o zgodovini knjižnice, o njenih načrtih, nalogah in težavah, s katerimi se sooča. V nadaljevanju nam je strokovni sodelavec Žiga predstavil knjižnico kot Plečnikovo stvaritev, ogledali pa smo si trenutno razstavo (slovarji in slovnica). Marjan Ropert pa nam je zatem pokazal najdragocenejše iz knjižnične zbirke. Z organiziranim prevozom smo se po pogostitvi odpravili domov, tudi Franjo, ki je svoj avtomobil moral še poiskati.

Februar

Ukvarjali smo se s projektom mobilni UZ aparat (zaključne potrditve Global Grants s strani Rotary International), tu je bilo obeležje (predstavitev konstrukcije, urejanje lokacije ocene vrednosti, prejem predloga neustrezne pogodbe s strani Občine Celje za lokacijo), pa neudeležba članov (o čemer je bil obveščen njun boter Franci), …. Duško in Marijana sta obiskala brezdomce in jima med drugim ob kulturnem prazniku predala veliko knjig, ki smo jih zbrali na našem plesu. Ob Primoževi asistenci je potekalo tudi prijavljanje mladih na mladinske tabore. Prav tako pa smo začeli z zbiranjem prijav za srečanje članov RC Biedenkopf in RC Celje Passau-Hohenau. Druženja v tem mesecu smo zaključili s predavanjem: Zgodovina pravoslavne cerkve na Slovenskem dr. Bojana Cvelfarja, prijatelja in predsednika RC Barbara Celjska.

Marec

Projekt Global Grants smo finančno zaključili, zbrana sredstva smo v predračunski vrednosti nakazali dobavitelju in se dogovorili za predajo mobilnega ultrazvočnega aparata Toshiba Urgentnemu centru Splošne bolnišnice v Celju, s katero smo podpisali tudi donacijsko pogodbo. V zvezi s tem smo še zaprli podračun, ki je bil namenjen zbiranju donacij za pokritje zneska, ki ga je moral zagotoviti naš klub. Luka (sicer avtor obeležja) nam je prestavil svoje sodelovanje na mladinskem taboru na Nizozemskem. Izbiranje guvernerja za tretje zaporedno rotarijsko leto in Halo si za to –zbiranje odpadnih telefonov (distrikt, Zveza prijateljev mladine), je koordinativno s strani kluba prevzela neumorna Marijana. Pomagalo je nudilo še nekaj članov, pri čemer smo morali pokriti tudi širšo regijo. Obiskali so nas prijatelji iz RC Zagorje in se predstavili; tudi bodoči nominiranec za guvernerja distrikta Janez Lipec. Obiskali smo družbo Kana v Žalcu, kjer so nam predstavili svojo dejavnost po uvodnem predavanju lokalnega zdravnika. Potrdili smo letno poročilo 2015 za potrebe oddaje dokumentacije Ajpesu.

April

Druženje smo začeli z obiskom Don Boskovega centra na Sp. Hudinji. Ekonom Slavko nam je predstavil zelo široko dejavnost tega centra: zgodovino Don Boska, Salezijancev in Don Boskovega centra v Celju ter sodelovanje z MO Celje. Poleg rednih verskih vsebin  izvajajo tudi program vrtca in PUM  (projektno učenje za mlade). Podprli smo udeležbo člana RAC na RYLA seminarju in članico Sožitja na kampu v Ankaranu. Svečano smo predali mobilni ultrazvok, članstvo pa se je tudi odločilo, da zaradi neudeležbe na srečanjih ukine članstvo dvema članoma. Imeli smo zelo prijetno srečanje s partnerskim klubom RC Biedenkopf v Passau-Hohenau. Marjan Račnik nam je predstavil vpliv osebnih motivov na vedenje in odločanje po ameriškem psihologu Reissu.

Maj

Svoje potovanje v Equador in na otočje Galapagos sta nam doživeto in vsebinsko polno predstavila Majda in Robert Gajšek, profesorica in ravnatelj, poudarek je bil na rastlinskem in živalskem svetu, čudovite fotografije. Gre za vztrajna popotnika, ki iščeta neobičajne zanimivosti. Prav tako nam je predaval prim. Matej Marinšek in sicer o uporabnosti UZ v urgentni medicini, vsebino je predstavil na zelo duhovit ter asociativen način. Prim. Marinšek je bil tudi ključni sodelavec SB Celje, ki je izbral tip mobilnega UZ aparata za Urgentni center. Marjana nas je popeljala skozi 3. dobrodelno tržnico, ki smo jo organizirali tudi za ostale dobrodelne klube iz širše celjske regije. Ponudba na naši stojnici je daleč presegla povpraševanje, imeli smo se lepo in bilo smo najštevilčnejši. Štirje člani smo se udeležili distriktne konference.

Junij

Piknik celjskih rotarijcev je bil na Pušnšanku, prijetno druženje z mladimi, podelili smo donaciji RAC in IAC Celje.

V Celju, 06.06.2016

Srečko Gorenjak

0 Comments

Leave a reply