Obisk g. Borisa Veneta

Obisk g. Borisa Veneta
24. 3. 2014 Rotary klub Celje

O Gersonovi terapiji zdravljenja-g. Boris Vene

Na predlog prijateljice Kaje je med nami bil gost g. Boris Vene. Namen povabila je bil, da nam spregovori o Gersonovi terapiji. Gosta je uvodoma predstavil Smiljan, ki je njegov dober osebni prijatelj in ponekod tudi poslovni partner, predvsem pa tudi zelo dobro pozna izredno uspešno poslovno kariero gosta. Le ta mu je pri njegovem delu ostal vzornik.

V zanimivem predavanju smo se seznanili z glavnimi značilnostmi t.im. Gersonove terapije, ki jo je uvedel in do potankosti razvil zdravnik dr. Max Gerson.Začetne poskuse tega načina zdravljenja, ki v osnovi temelji na prehranski terapiji, je dr. Gerson opravil kar na sebi, saj je trpel za hudo migreno in jo je uspešno odpravil s spremembami prehrane.Hkrati je uspešno odpravil tudi težave s kožno tuberkulozo, ki jih je imel.

Zanimivo: ste vedeli, da smo včeraj , 24. marca, obeleževali svetovni dan tuberkuloze v spomin na 24.marec, 1882, ko je dr. Robert Koch pred skupino doktorjev v Berlinu predstavil odkritje bacila, ki povzroča tuberkulozo. Za njo še sedaj vsako leto na novo zboli okoli 10 miljonov ljudi po svetu

Gospod Vene je uspešnost zdravljenja različnih kroničnih bolezni, posebej pa  raka, utemeljeval kar s svojim primerom, saj je obolel za rakom . V pozni in napredujoči fazi bolezni se je oprijel še terapije po Gersonovi metodi in ozdravel. Opozoril nas je na veliko resnic in spoznanj , ki so navidez zelo preproste in obstojajo že zelo dolgo, vendar jih sodobni svet spregleduje, včasih pa kakor na novo odkriva. Bolezen je kompleksna, zato tudi zdravljenje ne more biti uspešno , če ni celostno zasnovano.Pomemben dejavnik je celostno ravnovesje telesa in duha, zato je uspeh možen le, če dosežem skladnost obeh vidikov. Pri tem nam je narava sama največji izvor skladnosti.Veliko je govoril o duhovni dimenziji  človeka. Če se bo človeštvo uspelo kdaj osvoboditi materialnih prioritet in stalne borbe za njih, potem bo vse drugače. Bo mir , spoštovanje do narave , spoštovanje med ljudmi, zdravo življenje. Je to utopija ali nujnost? Vedno bolj in pogosteje nas narava opozarja na neumnosti , ki jih kot človeštvo počnemo. Kdaj bomo spregledali , da so vse katastrofe resno opozorilo na spremenjen način ravnanja  in življenja?

Človek, ki se znajde pred grožnjo smrti zaradi hude bolezni, ta pa je posledica največkrat napačnega stila življenja, se pogostokrat odloči za totalno spremembo prioritet in načina življenja. Bistvo Gersonove terapije je sprememba prehrane v tem smislu, da uživamo tisto hrano in na tak način pripravljeno, da razstruplja človeški organizem in mu omogoči, da se preskrbi s hranilnimi snovmi.

Za več informacij o Gersonovi terapiji nam je postregel z naslovi določene literature, pa tudi z spremljanjem sprotnih informacij preko spletnih stani kot so: moksha, gersonovaterapija.si

Zelo realno pa nam je tudi povedal, da nobena terapija ne deluje  vedno in tudi ne pri vsakemu.

Vseeno mislim, da nas je predavanje opomnilo na številne napake, ki jih kot posamezniki delamo v svojem življenju in s svojim zdravjem. Prav tako sem prepričan, da se v večini strinjamo , da bi bilo potrebno več storiti za to, da v sebi uravnovesimo neskladnosti  in nihanja frekvenc . Tudi o pomenu hrane  za zdravo življenje ni velikih razhajanj. Kaj še torej potrebujemo, da bomo pričeli bolj zdravo živeti?  Ali nas samo diagnoza o resni bolezni dovolj zdrami?

Gospodu Venetu se je posebej zahvalila prijateljica Kaja, ki ga je povabila med nas. Zahvalila se je tudi zakoncema Murat, ki sta nas prijetno obdarila in se v njunem hotelu lahko bolj podrobno seznanimo o pripravi hrane po navodilih Gersonove terapije.